
KASAPLARDA ISO 22000
KASAPLARDA ISO 22000 GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ KALİTE EL KİTABI ÖRNEĞİ
KALİTE EL KİTABI | Doküman No: EK-KEK /01 | ||||
Yayın Tarihi | 00.00.0000 | Revizyon No | 00 | Rev.Tarihi | – |
İÇİNDEKİLER
İçindekiler | 1-4 |
Giriş | 4 |
Şirketin Tanımı | 4 |
1.0 Kapsam | 4-5 |
2.0 Atıf yapılan Standard ve/veya dokümanlar | 5 |
3.0 Terimler Tarifler | 5 |
4 Kuruluşun Bağlamı | 5 |
4.1 Kuruluş ve Bağlamının Anlaşılması | 5-6 |
4.2 İlgili tarafların ihtiyaç ve beklentilerinin anlaşılması | 7 |
4.3 Kalite yönetim sisteminin kapsamının belirlenmesi | 7 |
4.4 Kalite yönetim sistemi ve prosesleri | 7 |
5 Liderlik | 7 |
5.1 Liderlik ve taahhüt | 7 |
5.1.1 Genel | 7-8 |
5.1.2 Müşteri Odağı | 8 |
5.2 Politika | 8 |
5.2.1 Kalite politikasının oluşturulması | 9-10 |
5.2.2 Kalite politikasının duyurulması | 9 |
5.3 Kurumsal görev, yetki ve sorumluluklar | 10 |
6 Planlama | 10 |
6.1 Risk ve fırsatları belirleme faaliyetleri | 10 |
6.2 Kalite amaçları ve bunlara erişmek için planlama | 11-12 |
6.3 Değişikliklerin planlanması | 12 |
7 Destek | 12 |
7.1.1 Genel | 12-13 |
7.1.2 Kişiler | 13 |
7.1.3 Altyapı | 13 |
7.1.4 Proseslerin işletimi için çevre | 13-14 |
7.1.5 Kaynakların izlenmesi ve ölçümü | 14 |
7.1.6 Kurumsal bilgi | 14 |
7.2 Yeterlilik | 15 |
7.3 Farkındalık | 15 |
7.4 İletişim | 15-16 |
7.5 Dokümante edilmiş bilgi | 16 |
7.5.1 Genel | 16 |
7.5.2 Oluşturma ve güncelleme | 16-17 |
7.5.3 Dokümante edilmiş bilginin kontrolü | 17 |
8 Operasyon | 17 |
8.1 Operasyonel planlama ve kontrol | 17 |
8.2 Ürün ve hizmetler için şartlar | 18 |
8.2.1 Müşteri ile iletişim | 18 |
8.2.2 Ürün ve hizmetler için şartların tayin edilmesi | 18-19 |
8.2.3 Ürün ve hizmetler için şartların gözden geçirilmesi | |
8.2.4 Ürün ve hizmetler için şartların değişmesi | 19 |
8.3 Ürün ve hizmetlerin tasarımı ve geliştirilmesi | 19 |
8.3.1 Genel | 19 |
8.3.2 Tasarım ve geliştirmenin planlanması | 19 |
8.3.3 Tasarım ve geliştirme girdileri | 19 |
8.3.4 Tasarım ve geliştirmenin kontrolü | 20 |
8.3.5 Tasarım ve geliştirme çıktıları | 20 |
8.3.6 Tasarım ve geliştirme değişiklikleri | 20 |
8.4 Dışarıdan tedarik edilen proses, ürün ve hizmetlerin kontrolü | 20 |
8.4.1 Genel | 21 |
8.4.2 Kontrolün tipi ve boyutu | 21 |
8.4.3 Dış tedarikçi için bilgi | 21 |
8.5 Üretim ve hizmetin sunumu | 21-22 |
8.5.1 Üretim ve hizmet sunumunun kontrolü | 22 |
8.5.2 Tanımlama ve izlenebilirlik | 22-23 |
8.5.3 Müşteri veya dış tedarikçiye ait mülkiyet | 23 |
8.5.4 Muhafaza | 23 |
8.5.5 Teslimat sonrası faaliyetler | 23 |
8.5.6 Değişikliklerin kontrolü | 23 |
8.6 Ürün ve hizmet sunumu | 23 |
8.7 Uygun olmayan çıktının kontrolü | 24 |
9 Performans değerlendirme | 24 |
9.1 İzleme, ölçme, analiz ve değerlendirme | 24 |
9.1.2 Müşteri memnuniyeti | 24-25 |
9.1.3 Analiz ve değerlendirme | 25-26 |
9.2 İç tetkik | 26 |
9.3 Yönetimin gözden geçirmesi | 27 |
9.3.1 Genel | 27 |
9.3.2 Yönetimin gözden geçirmesi girdileri | 27 |
9.3.3 Yönetimin gözden geçirmesi çıktıları | 28 |
10 İyileştirme | 28 |
10.1 Genel | 28 |
10.2 Uygunsuzluk ve düzeltici faaliyet | 28 |
10.3 Sürekli iyileştirme | 28 |
GİRİŞ
Bu Kalite El Kitabı, KASAP GIDA ÜRÜNLERİ TİC.SAN.LTD.ŞTİ, de( bundan sonra KASAP olarak anılacaktır) TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi standardına göre yapılandırmış olduğu kalite yönetim sistemini tanımlamaktadır. Sistem elemanları (süreçleri) arasındaki etkileşimleri gösteren ve bir yol haritası belirlemek amacıyla hazırlanmış olan bu kitap, sistemin en üst seviyedeki dokümanıdır.
Kalite El Kitabımız, kalite yönetim sistemimizin gereklerine göre hazırlanmış olup kuruluşumuzun üst yönetimi başta olmak üzere, her seviyede çalışan personelinin uyma taahhüdünü sergilemektedir.
ŞİRKETİN TANITIMI
0000 yılında GIDA sektörüne renk katmak için kurulan firmamız faaliyetlerine ———da bulunan 000 m2 kapalı alanlı fabrikasında devam etmektedir.

Firmamızda parçalanmış büyükbaş, Küçükbaş, Tavuketi ,Kırmızı etten kıyma, Kırmızı ve beyaz etten Köfte, Döner ve Marine edilmiş, soslanmış et üretimi yapmaktadır.

1. 0 KAPSAM
Kalite El Kitabı, KASAP GIDA ÜRÜNLERİ TİC.SAN.LTD.ŞTİ. ———— adresinde bulunan fabrikasında üretilen ve satılan tüm ürünlerin TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi’nin şartlarına uygun olarak yürütülmesi için temel esasları belirlemek amacı ile hazırlanmıştır. Kalite El Kitabında sistemimizin kapsamı belirtilmiştir.
Sistemimizin temel elemanları olan prosedürler hazırlanmıştır.
Kalite Yönetim Sistemimizin prosesleri tanımlanmış, bu proseslerin birbiri ile etkileşimleri belirtilmiştir.
Kalite El Kitabı’nın ayrıca aşağıdaki konularda,
- Kalite politikamızı 2. ve 3. kişilere iletmek için
- Müşterilerimize ve diğer 2. ve 3. taraflara firmamızı ve KYS’mizi tanıtıcı yayın olarak,
- Sistemin tetkik edilmesinde referans kaynak olarak,
- Firmamız içinde bir iç iletişim aracı olarak,
- Eğitim aracı olarak kullanılması amaçlanmıştır.
KASAP GIDA ÜRÜNLERİ TİC.SAN.LTD.ŞTİ. Kalite El Kitabı kuruluşun en üst dokümanı olup Genel Müdür onayı alınmadan çoğaltılamaz ve dağıtılamaz.
2.0 REFERANS
Kalite Yönetim Sistemi’ nin oluşturulmasında “ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemleri-şartlar Modeli” esas alınmıştır.
3.0 TERİMLER VE TARİFLER
Kalite Yönetim Sisteminde kullanılan terimler için TS EN ISO 9000:2015 Kalite Yönetim Sistemleri- Temel Esaslar Terimler ve Tarifler de yer alan tanımlar geçerlidir. Yöneten, uygulayan ve kaliteyi etkileyen işleri doğrulayan tüm personelin görev tarifleri, el kitabında tanımlanmıştır. Bu el kitabında ayrı olarak açıklanmadıkça, tanımlamalarda geçen tesis, kuruluş veya işyeri sözcüklerinden ISO 9001 KYS kapsamında olan KASAP GIDA ÜRÜNLERİ TİC.SAN.LTD.ŞTİ. anlaşılır.
Kalite Yönetim Sisteminin oluşturulmasında “TS EN ISO 9000:2015 Modeli” esas alınmıştır. Kalite Yönetim Sistemimizin kapsamı aşağıda verilmiştir:
ISO 900:2015’in şartlarını karşılamak amacıyla kurduğumuz Kalite Yönetim Sistemimizin dokümantasyonu aşağıdaki hiyerarşik yapıda oluşturulmuştur.
Kalite Politikası: Kuruluşumuzun amaç ve yönünü belirler, Genel Müdür tarafından hazırlanıp yayınlanır.
Kalite Hedefleri: Genel Müdür tarafından hazırlanır ve Yönetim Temsilcisi tarafından İlgili birimlere ve fonksiyonlara kadar indirilir. Kaynağını politikadan alır.
Kalite El Kitabı: ISO 9001:2015 ’in şartlarını karşılamak amacıyla kurulan Kalite Yönetim Sistemimizin işleyiş ve uygulamasını genel olarak tanımlar. Kapsamda olan tüm yerlerde tek el kitabı kullanılır.
Prosedürler; Kalite Yönetim Sistemimizin işleyişini ve işlerimizin yapılışını bölümler halinde anlatan, ne, nerede, ne zaman, nasıl, neden ve kim sorularına cevap verecek formda yazılmış temel dokümandır.
Prosesler (Süreçler) : Kalite Yönetim Sistemi sistem prosesleri ile ürün gerçekleştirme proseslerinin sırasını, etkileşimlerini, girdilerini, çıktılarını, sorumlularını, kaynaklarını gösteren temel Kalite Yönetim Sistemi dokümanıdır. Kaynak doküman olarak kodlanmaktadır ve Kalite El Kitabı’nda Ekler kısmında bulunur.
Diğer dokümanlarise;
Talimatlar, Formlar
Raporlar, Planlar
Tablolar, Çizelgeler
Kalite planları, Listeler
Kaynak Dokümanlar
Kalite El kitapları oluşturulmuştur.
Dış Kaynaklı Dokümanlarda Destek Doküman olarak görülmektedir.
4 Kuruluşun bağlamı
4.1 Kuruluş ve bağlamının anlaşılması
Kuruluşumuzda, kuruluşumuzu etkileyen iç ve dış hususlar üst yönetimin çalışmalarıyla belirlenmiştir. Ayrıca departmanların yaptığı swot analizlerinde iç ve dış bağlamda etki yapan unsurlar belirtilmiştir. Kuruluşun iç bağlamını en başta aşağıda belirtilen değerlerimiz, misyonumuz ve vizyonumuz oluşturur. Kuruluşumuz eski ve köklü sektör şirketlerinden gelen yetkinlik düzeyi üst seviyede olan, yönetici ve personellerden oluşmuştur. Bu kapsamda kuruluşumuzun edinilmiş bilgisi, iç bağlamını oluşturan 2.unsurdur. Kurum içerisinde tüm süreçler belirlenmiş, bu süreçlere ait performans kriterleri belirlenerek, değerlendirilmiştir. Performans kriterleri dokümante edilmiş bilgisi süreçlerde yer almaktadır, izlenerek ölçülmektedir ve raporlanmaktadır. Dış bağlamda, yasal şartlar(birincil ve ikincil mevzuat şartları),müşteri şartları ve etik şartlar Uygunluk Şartlarının Değerlendirilmesi Tablosunda değerlendirilmiş olup, her yıl gözden geçirilir.
Değerlerimiz;
- Güvenilirlik
- Müşteri Odaklılık
- Kalite
- Çalışkanlık
- Disiplin
- Çevre duyarlılığı
- Dürüstlük
- Yaratıcılık
- Açıklık
Misyonumuz;
Müşterilerimize beklentilerini aşan, kaliteli ürünleri, hizmetle birlikte en ekonomik şekilde, uzun vadeli olarak sunmak ve kuruluşun sektörde yerini güçlendirmektir.
Vizyonumuz;
Önce Türkiye’de sonra Dünyada sürekli iyileşen ve gelişen bir kuruluş. Sektörümüz içinde lider konuma gelmektir.
KURULUŞUN DIŞ BAĞLAMI
Teknolojik gelişmeler
İçinde bulunduğumuz Pazar yapısı
Ülkenin siyasi durumu
ülkenin ekonomik döngüsü
dış ilişkiler
bölgedeki mültecilerin sektördeki çalışmaları
KURULUŞUN İÇ BAĞLAMI
Kuruluşun misyonu
Kuruluşun vizyonu
değerleridir
Kuruluşa bilgi düzeyinin ve tecrübeli insan sayısı
Teknolojik yenilikler
Kuruluşun en önemli iç bağlamı
4.2 İlgili tarafların ihtiyaç ve beklentilerinin anlaşılması
Kuruluşumuzda, müşterilerimiz, taşeron hizmeti aldığımız kuruluşlar, yasal olarak bağlantımızın bulunduğu bakanlıklar, sertifikasyon/ periyodik muayene/test ve analiz kurum ve/veya kuruluşları, kalite yönetim sistemimizdeki ilgili tarafları oluşturur.
Kuruluşumuzda onaylı tedarikçi listesi ve müşteri listesinde ilgili taraflar net olarak belirtilmiştir. İletişim prosedüründe yasal olarak bağlantımızın bulunduğu bakanlıklar dokümante edilmiş bilgi olarak bulunur. Satış Sözleşmelerinde , Taşeron ve Tedarikçi Sözleşmelerinde ilgili tarafların ihtiyaç ve beklentileri yer almaktadır. Uygunluk Yükümlülüklerinin Değerlendirilmesi Tablosunda belirtilen birincil ve ikincil mevzuat maddeleri ilgili bakanlıkların ihtiyaç ve beklentilerini göstermektedir. Tarafların ihtiyaç ve beklentilerinin sağlanıp sağlanmadığı her yıl gözden geçirilir.
4.3 Kalite yönetim sisteminin kapsamının belirlenmesi
4.4 Kalite yönetim sistemi ve prosesleri
5 Liderlik
5.1 Liderlik ve taahhüt
5.1.1 Genel
Yönetim, Kalite Yönetim Sisteminin, Kalite politikası ve kalite hedefleri doğrultusunda geliştirilmesi, uygulanması ve etkinliğinin sürekli iyileştirilmesi için, yasal şartlar-mevzuat şartları dâhil olmak üzere müşteri şartlarının yerine getirilmesi için ve gerekli kaynakların sağlanmasını taahhüt etmiştir. Bu amaçla eğitimler verilmesi, toplantılar düzenlenmesi, uyarı yazıları hazırlanması ve elektronik iletişim vb. araçların kullanılması kararlaştırılmıştır.
Bu taahhütler aşağıdaki konu başlıklarında toplanabilir.
Kalite Politikası: Kalite politikamız Genel Müdür tarafından belirlenmiş ve onaylanarak kuruluş içinde çalışanlara duyurulmuştur. Kalite politikamız kuruluşumuzun amaç ve yönünü belirtir. Bütün çalışanlar her seviyede bu amacın gerçekleştirilmesi yolunda kendilerine düşen sorumlulukların bilincindedir. Bu bilincin pekiştirilmesi için şirket içinde katılım teşvik edilmektedir.
Kalite hedeflerinin oluşturulması: Üst yönetim belirlediği politikanın çerçevesinde, Tesis sorumluları ve çalışanların katkılarını da alarak kalite hedeflerini belirler. Bu hedefler gerçekleşebilir hedeflerdir, şirketin politika ve imkânları ile çelişmezler.
Yönetimin gözden geçirilmesi: Kalite Yönetim Sisteminin uygunluğunu ve etkinliğini değerlendirmek amacıyla Tüm yöneticilerin katılımı ile ofiste en az yılda bir kez “Yönetimin Gözden Geçirmesi Toplantısı” düzenlenir. Toplantıların raportörü Genel Koordinatördür. Ayrıca Bölüm Sorumluları rutin toplantılarda YGG konularını bölüm içinde gözden geçirir ve Toplantı Raporlarına kayıt alır.
Bu toplantılarda; Kalite hedefleri, Müşteri şikâyetleri, Müşteri anketleri sonuçları, Tedarikçilerin performansları, İç tetkik sonuçları, Düzeltici ve önleyici faaliyetler, tesisin diğer teknik ve idari konuları görüşülür ve değerlendirilir. Bu toplantılarda görüşülen konular ve alınan kararlarla ilgili olarak “toplantı tutanağı” düzenlenir.
Toplantılarda alınan kararların uygulamasının takibinden “yönetim temsilcisi” sorumludur.
Sistemin sürekli iyileştirilmesi: Üst yönetim, ürün şartlarına uygunluğunun sağlanması için gerekli insan kaynağını, alt yapıyı ve çalışma ortamını (makineyi, teçhizatı, binaları, ulaşım vs.) ve bu alt yapının ve çalışma ortamının sürekliliğini sağlar.
5.1.2 Müşteri Odağı
Yönetim, müşteriler tarafından gönderilen istek ve şikâyetleri düzenli olarak tespit ederek, aynı şikâyetlerin tekrarını önlemek ve isteklerin yapılabilirliğini değerlendirerek müşteri memnuniyetini sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, müşteri memnuniyetini daha iyi görebilmek, daha iyi hizmet sunabilmek için Müşteri Şikâyet Öneri Formları tutulmakta ve yılda en az 1 defa değerlendirilmektedir.
Elde edilen bilgiler ışığında, Genel Müdür tarafından gözden geçirme toplantılarında müşteri memnuniyeti için gerekli kararlar alınmakta ve uygulanmaktadır.
5.2 Politika
5.2.1 Kalite politikasının oluşturulması
KASAP Yönetimi, Şirket amaçlarına ve toplam kalite ilkelerine uyumlu bir kalite politikası hazırlamıştır.
Kalite politikası, KASAP Kalite Sistemi’nin etkinliğinin sağlanması ve sürekli geliştirilmesi için Üst Yönetimin kararlılığını vurgular ve ISO 9001:2015 standardının şartlarının karşılandığının taahhüdüdür.
Kalite Politikası, kalite hedeflerinin oluşturulması ve gözden geçirilmesi için bir çerçeve oluşturmaktadır.
KASAP KALİTE POLİTİKASI
Yaratıcı ve dinamik bir çalışma anlayışına sahip olan KASAP; yetenekli kadrosu, güçlü teknik altyapısı ve başarılı finansal süreç yönetimi doğrultusunda et üretimi sektöründe faaliyet göstermektedir.
• Müşteri odaklılık
• Liderlik
• Çalışanların katılımı
• Proses yaklaşımının kullanılması
• Hedeflerle ve verilerle yönetim
• Karşılıklı faydayı sağlayan tedarikçi ilişkileri• Sürekli iyileştirme ve yenilikçilik
ilkeleri doğrultusunda oluşturmuş olduğu Kalite Politikasının amacı; müşteri istek ve beklentilerinin tamamını eksiksiz karşılayarak, iç ve dış pazarda oluşturduğu “iyi kaliteli ürün” kabulünün sürekliliğini sağlayan çalışmalarda bulunup, başta üst yönetim olmak üzere tüm çalışanlarının bir parçası olmaktan gurur duyduğu lider bir şirket olmaktır.
Kuruluşumuzun tüm faaliyetleri TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemine uygun olarak güvence altına alınmış, sürekliliği sağlanmakta ve yönetimin gözden geçirme toplantısında en az yılda iki defa gözden geçirilmektedir.
Misyonumuz;
Müşterilerimize beklentilerini aşan kaliteli ürünleri; en iyi hizmetle birleştirip, en hızlı, ekonomik ve sürekli olarak sunup kuruluşun sektördeki yerini güçlendirmektir.
Vizyonumuz;
’Sürekli gelişen, kendini yenileyen ve yeni yatırımlarda öncü konuma gelerek, sektörümüz içinde dünya çapında lider bir kuruluş olmak.
5.2.2 Kalite politikasının duyurulması
Kalite Politikası, panolara asılarak ve elektronik ortamda duyurulmuş olup, ilgili tüm seviyelerde anlaşılması için eğitimler verilmekte, iç denetimlerde de anlaşılmış olup olmadığı kontrol edilmektedir.
Kalite politikasının uygunluğu yılda en az bir kez yönetimin gözden geçirmesi toplantılarında gözden geçirilmektedir.
5.3 Kurumsal görev, yetki ve sorumluluklar
ISO 9001 Kalite Yönetim modeli esasları dâhilinde bu sistemin yaşaması ve uygulanmasından sorumlu kişilerin, sorumluluk ve yetkileri Görev Tanımlarında belirtilmiştir. Organizasyon şeması Kalite El Kitabının ekinde verilmiştir.
İlgili Doküman:
Görev Tanımları
Organizasyon Şeması
6 Planlama
6.1 Risk ve fırsatları belirleme faaliyetleri
Yıllık Yönetim Gözden Geçirme Toplantılarında Üst Yönetim, Şirketin çevresindeki değişim ve yeni ihtiyaçlar ile Şirket stratejileri, yıllık bütçe hedefleri, piyasa/sektör/müşteri araştırma ve anketleri, müşteri şikâyetleri, yıllık iç/dış denetim sonuçları, süreç performans göstergeleri, Şirketin değişen ihtiyaçları ve özel amaçları ışığında risk ve fırsatları değerlendirir. Süreçlerin risk analizlerinde riskler ve fırsatlar değerlendirilir, kayıt altına alınır.
6.2 Kalite amaçları ve bunlara erişmek için planlama
Genel Müdür departman sorumlularından da fikir alarak Kalite Politikasına uyumlu olacak şekilde ölçülebilir kalite hedeflerini belirler. Belirlenen bu hedefler kuruluşun ilgili seviyelerine ve fonksiyonlarına kadar indirilir. Hedefler belirlenirken; mevcut durum üzerinden hareket edilerek ulaşılmak istenilen varış noktası tespit edilir. Bu varış noktasına ulaşmak için kaynaklar ve gerekli termin belirlenerek işlem sonuçlandırılır.
Kalite hedefleri belirlenirken aşağıdaki hususlar göz önüne alınır:
- Müşteri şikâyetleri, İç tetkik
- Personele verilen eğitim
- Tedarikçi performansı
- Ürün miktarı, Ürün kalitesi, Ürün verimliliği
- İadeler, Uygun olmayan ürünler, Yeniden işleme miktarı
- Düzeltici ve önleyici faaliyet sonuçlarının etkinliği
Yönetim Kalite Yönetim Sisteminin sürekli iyileşme sağlaması ve bunun kontrolü için Planla, Uygula,
Kontrol Et ve Önlem Al (PUKÖ) döngüsünün süreçlerin her aşamasında çalıştırır.
PLANLAMA : Eleman, zaman, yöntem belirlemek (Kalite planları, temizlik planları vb)
UYGULAMA : Süreci başlatmak
KONTROL : YEDİ ARKADAŞ; Ne, Neden, Ne zaman, Nasıl, Nerede, Kim ve Gösteriniz
ÖNLEM ALMAK : Süreçleri gözden geçirerek, planı revize etmek.
SİP : Standart İşlem Prosedürleri
İlgili Doküman :
Kalite Yönetim Sistem Planı
6.3 Değişikliklerin planlanması
Yönetim kalite yönetim sisteminde değişiklik ihtiyacı tespit ederse, değişiklikler planlı şekilde gerçekleştirilmektedir.
7 Destek
7.1.1
Şirket Yönetimi, Kalite Yönetim Sistemimizin etkin olarak uygulanabilmesi, sürdürülebilmesi etkinliğini sürekli iyileştirme yapılabilmesi ve müşteri şartlarını yerine getirme yolu ile müşteri memnuniyetinin artırılması için gerekli makine ve teçhizat ile personel dâhil yeterli kaynakları temin etmiştir. Ayrıca İç Kalite Tetkiklerini de kapsayan doğrulama faaliyetleri için eğitilmiş personel görevlendirilmiştir.
7.1.2 Kişiler
KASAP’da ürün kalitesini doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen işleri gerçekleştiren personelin gerekli öğrenim düzeyi, eğitim, beceri ve tecrübe açısından yeterli olmaları sağlanmaktadır.Organizasyon yapısında tanımlanan her pozisyon için sahip olması gereken niteliklerinin tanımlandığı doküman hazırlanmış ve uygulanmaktadır.
İlgili Doküman: Görev Tanımları
7.1.3 Altyapı
Kuruluş, ürün şartlarına uygunluğu sağlamak için gerekli bina, çalışma alanları ve bununla ilgili tesisleri, proses teçhizatını sağlamıştır. Bu alt yapının sürekliliğini sağlamak için hazırlanan Bakım Planına uygun hareket edilir. Üretim gerçekleştirilirken dolaylı yâda dolaysız olarak kullanılan ekipmanların Makine Kullanım ve Bakım, Kalibrasyon Talimatları mevcut olup, Bakım Onarım Planı ile bakımları düzenli olarak temizlikleri yapılmaktadır. Yapılacak faaliyetlerden sorumlu kişiler talimatlarda, planlarda veya görev tanımlarında belirtilmiştir.
İlgili Doküman:
Bakım Onarım Arıza Takip Formu
7.1.4 Proseslerin işletimi için çevre
Firmamız, güvenli ürün üretimi için gerekli, tesis ve çalışma ortamı mevcuttur. Toz odası mevcut olup tozlu çalışma ortamı ile diğer ortamlar ayrılmıştır. Toz odasında gerekli önemler alınmış olup toz toplama cihazı vardır ve personel gerekli koruyucuları kullanmaktadır. Proseslerin gerçekleşmesi için tüm çalışma ortamları uygun şekilde dizayn edilmiştir. Çalışma ortamına ilişkin tüm yenilik ve düzenlemeleri Üst Yönetim gerçekleştirmektedir.
7.1.5 Kaynakların izlenmesi ve ölçümü
Üretim esnasında kontrol için kullanılan ölçüm ekipmanlarının kalibrasyonları yapılmış ve takipleri sağlanmaktadır. İzleme ve ölçme cihazlarının kontrolü ilgili süreç planında belirtildiği şekilde yapılmaktadır.
7.1.6 Kurumsal bilgi
7.2 Yeterlilik
Personellerimiz, sürekli gelişim ilkesi doğrultusunda firma içi ve firma dışı eğitimlerden geçirilir. Firmada uygulanacak eğitimler için personel yetkinlik ihtiyaçları belirlenerek eğitim ve bilinçlendirme programları planlanır ve uygulanır. Üretim temel bilgileri ve kalite yönetimi eğitimleri ile personelin yaptıkları işlerin önemi ve uygunluğunun farkında olmaları sağlanır ve kalite hedeflerinin başarılması için personelin nasıl katkıda bulunacakları belirtilir. Üst yönetimce “işi en iyi yapan bilir, öneri ve eleştirileri kıymetlidir.” ilkesi ile personelin iyileştirme faaliyetlerine katılımı ve yaratıcılığı teşvik edilir. Öğrenim, beceri ve deneyim ile ilgili kayıtlar muhafaza edilir. İnsan kaynakları süreciyle ilgili faaliyetleri tanımlayan bir prosedür hazırlanmıştır.
7.3 Farkındalık
KASAP Yönetimi,
- Ürün şartlarına uygunluğu etkileyen işleri yerine getiren personel için gerekli yeterlilikleri tespit eder, (Görev Tanımları, Nitelik Kataloğu)
- Uygulanabildiği durumda, personelin gereken yetkinliğe ulaşması için eğitim ve benzeri faaliyetler düzenler.
- Eğitim etkinliğini, etkinlik analizleri ve performans değerlendirme yaparak ölçer;
- Personelin yaptığı işlerin öneminin ve uygunluğunun farkında olmasını bölüm toplantıları vasıtasıyla ve bölüm performans hedeflerine katkıda bulunmalarını temin ederek sağlar;
- Eğitim, öğretim, yetenek izleme ve denetim kayıtlarının uygunluğunun devamını sağlar.
7.4 İletişim
İç haberleşmenin etkin olarak yapılması için Kalite Yönetim Sistem dokümanlarının yanı sıra, telefon,e-mail, faks, iç ve dış yazışmalar, sözlü iletişim, duyurular, toplantı tutanakları gibi bilgi sahibi olabileceğimiz yöntemler tanımlanmış ve etkin olarak uygulanmaktadır. Bu amaç ile İletişim Prosedürü hazırlamıştır.
İlgili Doküman:
İletişim Prosedürü
7.5 Dokümante edilmiş bilgi
7.5.1 Genel
Kalite sistemini oluşturan tüm dokümanların hazırlanması, onaylanması, yayını, dağıtımı ve kontrolünün sağlanması amacıyla prosedür oluşturulmuştur. Dokümanlar yayınlanmadan önce, Genel Koordinatör tarafından kontrol edilmekte ve Genel Müdür tarafından onaylanmaktadır.
Dokümanlarda yapılan değişiklikler izlenilmekte ve dokümanlara kullanım yerlerinde ulaşılabilmektedir. Dağıtılan dokümanların nasıl kullanılacağı anlatılmaktadır. Geçersiz ve/veya yürürlükten kaldırılan dokümanların, yanlışlıkla da olsa kullanılmamaları güvence altına alınmıştır.
İlgili Doküman: Dokümante Edilmiş Bilginin Yönetimi Prosedürü
7.5.2 Oluşturma ve güncelleme- 7.5.3 Dokümante edilmiş bilginin kontrolü
Yönetimin gözden geçirmesi toplantı tutanakları
Personel Sözleşmelerine ilişkin kayıtlar
Tedarikçi kayıtları
Belirleme ve izlenebilirliğe ilişkin kayıtlar
Departman Raporları
Kalite kontrol kayıtları, Kalibrasyon kayıtları
Düzeltici ve Önleyici faaliyet kayıtları
İç tetkik raporları, Eğitim kayıtları
Müşteri şikâyetlerine ilişkin kayıtlar, İç Yazışmalar
Kalite kayıtları olarak tanımlanmış olup, bunlara ilişkin hangi tür kayıtların, hangi bölümler tarafından, ne kadar süre ile saklanacağı “Dokümante Edilmiş Bilginin Yönetimi Prosedüründe” detaylandırılmıştır. Kalite kayıtları, ilgili birimler tarafından dosyalar/klasörler (veya defterler) halinde ve/veya bilgisayar ortamında belirtilen süreler içinde muhafaza edilirler. Süresi dolan kalite kayıtları ilgili birim tarafından arşive kaldırılarak daha sonra imha edilir.
Tüm okunur dokümanların ve yazılır (boş olarak) formların bir örneği, elektronik ortamda bulundurulur.
Dokümanların oluşturulması güncellenmesi yayınlanması dağıtımı revizyonu iptali arşivlemesi Dokümante Edilmiş Bilginin Yönetimi Prosedürü prosedüründe tanımlanmıştır.
İlgili Doküman:
Dokümante Edilmiş Bilginin Yönetimi Prosedürü
8 Operasyon
8.1 Operasyonel planlama ve kontrol
Talep edilen ürünün kabulünden itibaren, müşteri isteklerinin gözden geçirilmesi sağlanmakta, ürün ve hizmet ile ilgili istekleri tanımlanmakta, müşteri ile mutabakat sağlanmak suretiyle işin yapılabilir olup olmadığı değerlendirilmektedir. Sistemin işleyişi ilgili süreç planları ile belirtilmiştir. Ürün şartları değiştiğinde bu bilgiler ilgili departmanlara yazılı olarak aktarılmaktadır.
Yapılan ürünler, Kalite Yönetim Sistemi ile uyumlu olacak şekilde tanımlanmış ürün formülasyonları, spesifikasyonları belirlenmiş olarak müşteriye sunulmak üzere planlanmaktadır. Planlama sürecinde; ürün için belirlenen hedefler, dokümanlar, kaynaklar, doğrulama ve geçerlilik faaliyetleri, hammadde kabul kriterleri ve ürünün uygunluğunu gösterecek kayıtlar belirlenmiştir.
İlgili Doküman:
Akım Şemaları
Üretim Prosesleri, Talimatları, Formları Kalite Kontrol Prosesleri, Talimatları, Formları
8.2 Ürün ve hizmetler için şartlar
Müşteri isteklerinin alınması, ilgili ürünün belirlenmesi, amaca uygunluğunun saptanması, teslimat şeklinin belirlenmesi, yasal ve mevzuat şartları dâhil olmak üzere müşteri istekleri görüşmelerle belirlenmektedir.
İlgili Doküman:
SatışSüreç Planı
Pazarlama Süreç Planı
8.2.1 Müşteri ile iletişim
Müşteri ile kontak halinde bulunan kişiler ile alternatifleri belirlenmiştir. Müşteri bu kişilere günün her saatinde telefonla ulaşabilir. Müşterilere yönelik anketlerde müşteri beklentilerinin tespitinde kullanılmaktadır.
Müşteri Şikâyeti oluştuğunda, gerekliyse Uygun Olmayan Ürünün Kontrolü Prosedüründe belirtilen ürün geri çağırma metodu izlenerek müşteri şikâyeti cevaplanır. Satış Müdürü veya Yönetim Temsilcisi tarafından bildirilir.
İlgili Doküman:
Uygun Olmayan Ürünün Kontrolü Prosedürü
Satış Süreç Planı
Pazarlama Süreç Planı
8.2.2 Ürün ve hizmetler için şartların tayin edilmesi
Müşteri isteklerinin alınması, ilgili ürünün belirlenmesi, amaca uygunluğunun saptanması, teslimat şeklinin belirlenmesi, yasal ve mevzuat şartları dâhil olmak üzere müşteri istekleri görüşmelerle belirlenmektedir.
8.2.3 Ürün ve hizmetler için şartların gözden geçirilmesi
8.2.4 Ürün ve hizmetler için şartların değişmesi
8.3 Ürün ve hizmetlerin tasarımı ve geliştirilmesi
8.3.1 Genel
Yapılan tüm AR-GE faaliyetleri, öneriler ve denemeler için yöntemler, yetki ve sorumluluklar, kayıt usul ve esasları belirlenmiş Arge Süreç Planı ayrıntılı olarak verilmiştir.
İlgili Doküman:
Arge Süreç Planı
8.3.2 Tasarım ve geliştirmenin planlanması
8.3.3 Tasarım ve geliştirme girdileri
8.3.4 Tasarım ve geliştirmenin kontrolü
8.3.5 Tasarım ve geliştirme çıktıları
8.3.6 Tasarım ve geliştirme değişiklikleri
8.4 Dışarıdan tedarik edilen proses, ürün ve hizmetlerin kontrolü
Satın alınacak tüm girdiler ve hizmetlerin uygun tedarikçilerden temini güvence altına alınmış olup seçilen Onaylı Tedarikçilerden alım yapılmaktadır. Tedarikçilerin değerlendirilebilmeleri için bir kontrol ve değerlendirme sistemi oluşturulmuştur. Bu değerlendirme süreç planında tanımlı Tedarikçileri Değerlendirme Yöntemine uygun olarak gerçekleştirilmekte ve değerlendirilen tedarikçilerin kayıtları tutulmaktadır. Satınalma işleminde gerçekleştirilen faaliyetler Satınalma Süreç Planına uygun yapılmaktadır. Yönetimin Gözden Geçirmesi toplantılarında tedarikçilerin performansları değerlendirilir, yetersiz tedarikçiler Onaylı Tedarikçi Listesi’nden çıkartılır. Satın alma faaliyetleri sonucunda gelen ürünler Ticari ve Hammadde Depo Sorumlusu tarafından miktar olarak kontrol edilir Kalite Kontrol Sorumlusu haber verilerek Kalite Kontrol Talimatına uygun olarak kontrol edilmesi sağlanır.
İlgili Doküman:
Satınalma Süreç Planı
Kalite Kontrol Talimatı
8.4.1 Genel
8.4.2 Kontrolün tipi ve boyutu
8.4.3 Dış tedarikçi için bilgi
8.5 Üretim ve hizmetin sunumu
Kuruluşumuz ürün şartlarını etkileyen ürün gerçekleştirme proseslerinin kontrollü şartlar altında gerçekleştirilmesi için gerekli faaliyetleri tanımlamış ve yürütmektedir.
Ürün karakteristikleri ürün spesifikasyonlarında tanımlanmıştır ve bu dokümanlar kullanıcıların ulaşabileceği noktalarda, kullanım alanlarında bulunur.
Faaliyetlerin(kontrol, ölçme, izleme vs.) gerçekleştirilmesi amacına yönelik olarak gerek görülen talimatlar hazırlanmış ve kullanıcıların kullanımına sunulmuştur. Ölçme, izleme, muayene ve deney için müşteriler tarafından kabul gören ve uluslararası geçerliliği olan uygun teçhizat seçilmiştir. Ölçme, izleme, muayene ve deney için gerekli cihazlar sağlanmıştır. Bu cihazların uygun kullanımı için gerekli görülen talimatlar mevcuttur. Kullanıcılar bu cihazları talimatlara uygun olarak kullanır.
Her proses aşaması için kalite planlarında belirtilen kriterler, belirlenmiş periyotlarda, tanımlanmış numune alma ve izleme yöntemleri, sorumlu kişilerce ölçüm ve izleme faaliyeti uygulanır. Bu ölçüm ve izleme sonuçları o proses aşaması ve ürün için tanımlanmış formlara kaydedilir.
Yapılan ölçüm ve izleme neticesinde proses belirlenmiş şartlarda sürdürülür. Belirlenmiş şartlardan sapma durumunda, sapmanın oluştuğu süre zarfında üretilmiş ürün uygun olmayan ürün olarak işaretlenerek ayrılır. Bu ürün üzerinde ‘’Uygun olmayan ürünün kontrolü prosedüründe’’ belirtilen işlemler yapılır. Proses kontrolü kayıtları tutulur ve belirlenmiş süre boyunca muhafaza edilir.
İlgili Doküman:
Uygun Olmayan Ürünün Kontrolü Prosedürü
Üretim Süreç Planı
Kalite Kontrol Süreç Planı
8.5.1 Üretim ve hizmet sunumunun kontrolü
KURULUŞ süreçlerini gereken donanımı ve kalifiye personelini kullanarak, hazırlanmış süreç planlarına ve ilgili talimatlarına göre yapmaktadır. Bu faaliyetlerin tanımlandığı doküman hazırlanmıştır.
İlgili Dokümanlar: Süreç Planları
8.5.2 Tanımlama ve izlenebilirlik
KURULUŞ, ürününü üretimin gerçekleşmesi boyunca, uygun şekilde tanımlamakta ve izlemektedir. Ürünün durumu, ölçme ve izleme koşullarına göre belirlenmektedir. Hammadde, ambalaj ve sarf malzemelerin kuruluşa kabulü ve bölümlere sevki, üretim aşamasında ürünler ile ilgili olan kayıtlar ve ürün depo girişleri ile çıkış kayıtları ve aşamalarda kullanılan numaralama sistemi ayrıntıları ve sorumluları ile verilmiştir. Hammadde Lot Numaraları, Giriş Kalite Kontrol Formu’na işlenmektedir. Depodan üretime alınan hammaddelerin Lot Numaraları da üretimde kullanılan Takip Formlarına kaydedilmektedir. Üretilen ürünlere verilen Lot Numaraları da yine Takip Formlarına yazılmaktadır. Böylece hammaddeden ürüne ve üründen hammaddeye olmak üzere çift yönlü izlenebilirlik sağlanmaktadır.
8.5.3 Müşteri veya dış tedarikçiye ait mülkiyet
Müşterilerin sözleşmeleri kapsamında uygulanan tüm kalite yönetim sistemi aynen uygulanır. Müşterinin mülkiyetindeki hammadde ve yardımcı maddeler ile makine ve ekipmanlar kontrol altında tutulur.
8.5.4 Muhafaza
Malzemelerin, depolama alanları ve stok yerlerine giriş çıkışları için metotlar belirlenmiş ve uygulanmaktadır. Depoların ve stok yerlerinin uygunluğu, ürünlerin muhafazası, depolanması, taşınması, ambalajlanması, ürün numunelerinin tanımlanması, saklanması ve kayıtlarının tutulması ilgili personeller tarafından uygulanmaktadır.
8.5.5 Teslimat sonrası faaliyetler
8.5.6 Değişikliklerin kontrolü
8.6 Ürün ve hizmet sunumu
8.7 Uygun olmayan çıktının kontrolü
Uygun olmayan ürünün yanlışlıkla kullanımının, bir sonraki aşamaya geçirilmesinin veya müşteriye sevkinin önlenmesi için yöntem belirlenmiş ve bu yöntem dokümante edilmiştir. Ürün gerçekleştirme, teslim ve teslim sonrası aşamalarında ürünün uygun olmadığı tespit edilirse, Uygun Olmayan Ürünün Kontrolü Prosedürüne göre hareket edilir. Bu ürünlere ait bilgiler Yönetim Temsilcisi tarafından, Uygun Olmayan Ürün Formuna kaydedilir. Yönetim Temsilcisi uygunsuzluğun nedenlerini araştırır ve gerekli düzeltici faaliyetleri başlatır. Uygunsuzluk nedeni araştırılırken, uygunsuzluğun gerçekleştiği proses aşaması ile uygunsuzluğa neden olan faktör ve/veya faktörler tespit edilir. Uygunsuzluğun sonuçlarını ortadan kaldıracak düzeltme ile nedenleri ortadan kaldıracak düzeltici faaliyetler tanımlanır, bu faaliyeti gerçekleştirecek sorumlular ve kaynaklar tespit edilip sağlanır.
İlgili Doküman:
Uygun Olmayan Ürününün Kontrolü Prosedürü
9 Performans değerlendirme
9.1 İzleme, ölçme, analiz ve değerlendirme
Ürün ve hizmetlerde kullanılacak tüm malzemelerin uygunluğunun doğrulanması, üretim sürecinde ve ürünün müşteriye teslim edilmesinden sonra kontroller, doğrulamalar ve tetkikler yapılarak belirlenen şartlara uygunluğunun sağlanması için yöntemler belirlenmiştir. Uygulamada gerekli olacak istatistik teknikler belirlenmiştir ve kullanılmaktadır.
9.1.2 Müşteri memnuniyeti
KURULUŞ’da, şikâyetler dâhil müşteri geri beslemesi ile ilgili çalışmaları sistemli bir şekilde yürütmektedir. Müşteri şikâyeti vb. geri beslemesini alan personel daha sonra bu durumu Yönetim Temsilcisine bildirilir. Gelen bildirimler Müşteri Şikâyet Öneri Formu ile kayıt altına alınmakta ve değerlendirilmektedir. Müşteriden bildirimin alınması sırasında olabildiğince çok bilgi alınmaya çalışılır. Değerlendirme sonucunda alınan kararlar Genel Müdür onayıyla yerine getirilir. Müşteri geri beslemesi bir şikayet ise en geç yedi iş günü içinde sonuçlandırılır. Müşteriye bu doğrultuda yazılı geri dönüş sağlanır.
Müşteri şartlarının karşılanıp karşılanmadığı hakkındaki müşteri algılaması ile ilgili bilgiler Müşteri Memnuniyeti Anket Formu ile izlemekte ve anket sonuçları analiz edilip değerlendirilerek müşteri memnuniyetini ölçülmektedir. Müşteri memnuniyeti anketi esas olarak formun müşteri tarafından doldurularak fakslanması yoluyla veya birebir müşteri ile görüşme şeklinde yapılır. Bu anketlerin uygulatılıp değerlendirilmesi Kalite Yönetim Temsilcisi tarafından, sonuçların değerlendirilmesi de Yönetimin gözden geçirmesi faaliyetinde yapılır.
İlgili Doküman:
Müşteri Memnuniyeti Süreç Planı
9.1.3 Analiz ve değerlendirme
Kalite Yönetim Sistemi’nin etkinliğini ve uygunluğunu göstermek ve Yönetim Sistemi’nin etkinliğinin sürekli iyileştirme olanaklarını tespit etmek için uygun veriler belirlenir, toplanır ve istatistiksel araçları kullanarak analiz edilir. Analiz sonuçlarına göre gerekli düzeltici ve/veya önleyici faaliyetler başlatılır.
Verilerin analizini Yönetim Temsilcisi yapar ve sonuçlarını Genel Müdüre sunar. Bu sonuçlar ayrıca ilgili taraflara ve çalışanlara duyurulur.
Analize tabi tutulacak veriler aşağıdaki alanlardan seçilir.
- Proses izleme ve ölçme verileri (proses performans ölçümleri dahil)
- Son ürün ölçme ve muayene deney verileri
- Uygun olmayan ürün verileri
- Müşteri şikâyetleri ile ilgili veriler
- Hedeflerin gerçekleştirilmesine ilişkin veriler
- Tedarikçiler ile ilgili veriler
- Tetkik sonuçları ile ilgili veriler
- Ölçme ve deney cihazları ile ilgili veriler
- Eğitim etkinlik ölçümleri ve performans değerlendirme verileri
Yapılan Analiz ve değerlendirme sonucunda şu konularla ilgili iyileştirme olanakları tespit edilir ve Düzeltici önleyici faaliyetler başlatılır.
- Proseslerin etkin ve etkili bir biçimde işletilmesinin sağlanması.
- Ürün şartlarının iyileştirilerek müşteri memnuniyetinin arttırılması.
- Uygunsuzluk sebeplerinin görülmesi ve önlenmesi.
- Tedarikçilerin iyileştirilmesi
- Çalışanların performanslarının geliştirilmesi
- Hedeflere ulaşılma durumunun tespit edilmesi ve daha iddialı hedeflerin ortaya konması için analiz ve
değerlendirme amacı ile gerekli olan araçlar belirlenmiş ve kullanılmaktadır.
9.2 İç tetkik
Kalite Yönetim Sisteminin uygunluğu ve etkinliğinin belirlenmesi için tetkikler ve doğrulama faaliyetleri yapılmaktadır. İç kalite tetkikleri, tetkik edilen faaliyetten doğrudan sorumluluğu olmayan tarafsız ve eğitim almış tetkikçiler tarafından yapılmaktadır. İç tetkikler yılda 1 kez ‘’İç tetkik prosedüründe’’belirtilen şekilde yapılarak kayıtlar tutulur.
İç Denetim Raporunun orijinalleri Yönetim Temsilcisi’ne tetkikçi tarafından verilir. Bulunan uygunsuzlukların takibi için, Yönetim Temsilcisi, Düzeltici Önleyici Faaliyetin etkinliğini sonuçların ortaya çıkma durumunu dikkate alarak kontrol eder. Bulguları Düzeltici Önleyici Faaliyet Talep Formuna kaydeder. Başlatılan düzeltici önleyici faaliyet etkin değilse sebeplerini araştırılır ve bu durum ayrıca rapor eder.İç denetim sonuçları Yönetim Temsilcisi tarafından değerlendirilir. Yönetime bu konuda rapor sunulur. Yönetimin Gözden Geçirilmesi toplantılarında İç Denetim sonuçları değerlendirilir.
İlgili Doküman:
İç Denetim Prosedürü

9.3 Yönetimin gözden geçirmesi
9.3.1 Genel
Yönetimin Gözden Geçirme toplantıları en az yılda iki kez olmak üzere yapılmakta ve tüm yönetim sistemleri gözden geçirilmektedir. Yönetimin Gözden Geçirme toplantılarına en az bir hafta önce ilgili bölüm sorumlularına Yönetim Temsilcileri tarafından toplantı gündemi iç yazışma / mail yoluyla bildirilir. Toplantıya Genel Müdür başkanlık eder.
9.3.2 Yönetimin gözden geçirmesi girdileri
Yönetimin Gözden Geçirme toplantılarında; bir önceki Yönetimin Gözden Geçirme toplantı sonuçları, Kalite politikası, kalite hedeflerine ulaşma durumu, iç tetkik sonuçları, müşteri istek ve şikâyetleri, müşteri ve personel memnuniyeti anketi, sağlık bilgisi denetim sonuçları, personel, ortam ve ürün analiz sonuçları, düzeltici ve önleyici faaliyetler, tedarikçi değerlendirmeleri, günün yönetim şartları, kaynak yatırımı, üretim kapasitesi, kalite yönetim sistemini etkileyebilecek planlı değişiklikler, uygulanan eğitimler ve iyileştirme için öneriler, kaza tutanakları, olay araştırma raporları, yasal mevzuatlara uygunlukların değerlendirme sonuçları, acil durum kayıtları, çevre yönetimine ilişkin tutulan atık kayıtları ve kontrol yöntemlerinin değerlendirme tutanakları gözden geçirilmektedir.
9.3.3 Yönetimin gözden geçirmesi çıktıları
Yönetimin Gözden Geçirme toplantı sonucu alınan kararlar Yönetim Temsilcisi tarafından Toplantı Tutanağına yazılarak dağıtımı yapılır ve saklanır. Toplantı sonunda, düzeltici ve önleyici faaliyetlerin gerçekleştirilmesi, sürekli iyileşme hedeflerine yönelik kararların alınması ile Yönetim Sistemlerinin sürekli gelişimi için ihtiyaç duyulan kaynakların belirlenmesi sağlanmaktadır.
10 İyileştirme
10.1 Genel
Firmamız faaliyetlerinin sürekli iyileştirilmesi için yöntemler belirlenmiştir. Oluşturulan öneri sistemi ve toplanan veriler yardımı ile istatistiksel teknikler kullanılarak sürekli gelişmeye yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
10.2 Uygunsuzluk ve düzeltici faaliyet
- Düzeltici faaliyetler; kalite politikası doğrultusunda kalite hedeflerinin gerçekleştirilmesi, iç / dış kalite tetkik sonuçları, Yönetimin Gözden Geçirme toplantı sonuçları, müşteri şikâyetleri, malzeme iadeleri, üretim esnasındaki uygunsuzlukların tekrarlanmasını önleyerek gidermek amacıyla tüm çalışanlar tarafından başlatılabilir. Düzeltici Önleyici Faaliyet Talep Formu hazırlanır ve Yönetim Temsilcisine teslim edilir. Faaliyetin giderilmesi için ilgili bölüm uyarılarak bilgilendirilir. Sürekli iyileşme için tekrarını önleyici tedbirler alınarak faaliyet kapatılmaya çalışılır.
İlgili Doküman: Düzeltici Önleyici Faaliyet Prosedürü
Konuyla alakalı detaylı bilgi için https://www.tasardanismanlik.com/iletisim/ web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Bloğumuzda güncel yazılarımızı takip edebilirsiniz. https://www.tasardanismanlik.com/iso-22000-gida-guvenligi-yonetim-sistemi/