Yerli Malı Belgesi

Yerli Malı Belgesi

YERLİ MALI BELGESİ VE ÖNEMİ NEDİR, NASIL HAZIRLANIR VE NEREDEN ALINIR?

Yerli Malı Belgesi Nedir?

Kamu ihalelerinde özel kurum ve kuruluşlara yüzde 15’e kadar fiyat avantajı sağlamaktadır.
29118 sayılı Resmi Gazete’de 13 Eylül 2014 tarihinde yayınlanan tebliğde kamu ihalelerinde özel kurum ve kuruluşlara yüzde 15’e kadar fiyat avantajı sağlayan Yerli Malı Belgesi, yerli malı teşvikini artırmak amacıyla kanunlaştırılmış bir çalışmadır.

Yasal mevzuatın yürürlükte olduğu bu çalışma ile görüldüğü üzere açık bir şekilde Yerli Malı Belgesi’ne sahip tüzel ve gerçek kişiler devlete bağlı kurumların açtığı ihalelerde 4734 sayılı Kamu İhaleleri Kanunu’nun 63. Maddesinde belirtildiği gibi bu fiyat avantajından yararlanmaktadır. Yerli Malı Belgesi alındığı tarihten itibaren bir yıl sonra yenilenmektedir. Belgenin düzenlenme itibaren geçerliliği bir yıldır.

Yerli Malı Belgesi’nin Önemi Nedir?

Kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra askeri kurumların da açtığı ihalelere katılım şartlarından birisi de üretici sıfatına sahip tüzel ve gerçek kişilere ait firmaların Yerli Malı Belgesi‘ne sahip olmasıdır.
Gerçekleştirdiği üretim sonucu elde edilen yerli mallı ürün üzerinde “made in turkey” tescilinin gerçek anlamda kanıtlanması yalnızca Y.M. Belgesi alınması ile mümkün olmaktadır. Bu tescile sahip olarak üretimi yapılan yerli malı ürünlerin ülke ekonomisine katkıları iç pazarda değer bulurken, dışa bağımlılığı da azaltmaktadır. Bu olumlu gelişmelerin yaşandığı süreçte söz konusu belgeye sahip üreticiler de açılan ihalelerde kanun gereğince belirtilen fiyat avantajından yararlanmaktadır.

Yerli Malı Belgesi Nereden Alınmaktadır?

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından verilmektedir. Bu kuruluşlar sanayi odaları, ticaret odaları ve gerekse borsalar olarak bilinmektedir. Bu kuruluşların yerli malı belgesi alma amacıyla belirlediği gerekli şartları taşıyan ve başvuru sırasında belirlenmiş olan başvuru evraklarını eksiksiz sunan üretici kimliği olan tüzel ve gerçek kişilere verilmektedir.

Yerli Malı Belgesi’nin Fiyatı Nedir?

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı ilgili kurum ve kuruluşlar; sanayi odaları, ticaret odaları, borsalar tarafından belirlenmektedir.

Yerli Malı Belgesi Nasıl Alınır?

Üretici kimliğine sahip tüzel ve gerçek kişilerin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı veya (TOBB’a bağlı deniz ticaret odaları, ticaret ve sanayi odaları gibi) kuruluşlardan talepleri doğrultusunda gerekli şartları taşıması ve başvuru evraklarını karşılaması üzerine verilmektedir.

Taşar Danışmanlık olarak, belgelendirme sürecinin tamamını yürütebilmekte, profesyonel ekibimizle kısa ve kaliteli hizmetler sunabilmekteyiz. detaylı bilgi için lütfen iletişime geçiniz.

2 thoughts on “Yerli Malı Belgesi”

  1. thanks, interesting read

Add a Comment

Your email address will not be published.

Bize Whatsapp ile Ulaşın