Rohs Belgesi Nedir? Nasıl Alınır ?

Rohs Belgesi Nedir? Nasıl Alınır ?

Üretici, ihracatçı, ithalatçıların özellikle son dönemlerde karşılaştığı konulardan biri ROHS konusudur.

ROHS Belgesi ihtiyacı CE işareti iliştirilen ürünlerde ( * IT Telekomünikasyon Cihazları
* Büyük ve Küçük Ev Aletleri
* Aydınlatma Ürünleri
* Tüketici Eşyaları
* Elektrikli ve Elektronik Eşyalar
* Oyuncaklar , Spor Ekipmanları, Eğlence Ekipmanları
* İzleme ve Kontrol Aletleri
* Tıbbi Cihazlar
* Otomatik Dağıtıcılar) bu ürünleri oluşturan komponentlerin muhteviyatlarında zararlı / yasaklı maddelerin bulunup bulunmadığının tespiti ihtiyacıdır.

Avrupa Yeni Yaklaşım Direktifinde CE işareti iliştirilecek ürünlerde ROHS testleri, ROHS analizi, ROHS belgesi olması zorunlu olmuştur. Çok da isabetli bir karardır. şöyle ki ; ürünleri oluşturan komponentler plastik ve metalden oluşmaktadır. Bu ürünlerin ham hallerinde yasaklı / zararlı olan maddeler ; 

* Butil benzil fitalat (BBP) (% 0,1)
* Dibutil fitalat (DBP) (% 0,1)
* Diizobutil fitalat (DIBP) (% 0,1)
* Kurşun (% 0,1)
* Cıva (% 0,1)
* Kadmiyum (% 0,01)
* +6 değerlikli krom (% 0,1)
* Polibromlı bifeniller (PBB) (% 0,1)
* Polibromlu difenil eterler (PBDE) (% 0,1)

bulunması halinde, kullanıcıların sağlığına zarar verebilir. güncel hayattan basit örnek vermek gerekirse ; bazı elektrikli cihazlarda mesela uzak doğu menşeili ucuz fiyatlı , cep telefonu şarj cihazlarında karşılaşmışsınızdır. Şarj cihazı aşırı ısınır ( bu ısınma, LVD testlerini karşılamadığına delalettir ) ısı sonucu ciğerlerinizi yakan kötü bir koku yayılır işte bu koku ROHS Direktifinde yasaklı olan maddelerin kokusudur. Plastiğin içeriğinde zararlı maddeler bulunmaktadır.

Başka bir örnek verecek olursak, 2016 yılında ülkeye sokulan ZEHİRLİ AYAKKABILAR dır. bu ayakkabılarda kullanılan plastik malzemede, ucuz ham madde kullanılmış, bu ham maddede ROHS yasaklı maddeleri bulunmuştur. Bu zararlı maddeler, kullanıcının Cilt sağlığını bozmuştur.

ROHS BELGESİ FİYATI ? 

Üreticinin üretmiş olduğu ürün, en küçük komponentlere ayrılarak METAL/PLASTİK ayrımı yapılır. ROHS AKREDİTE LABORATUVARIMIZDA bu komponentler teste tabi tutulur. her parçadan en az 10 gr alınarak ROHS TEST cihazında incelemeye alınarak yasaklı maddelerin olup olmadığı tespit edilir. kabul edilebilir seviyenin altında kalmışsa veya hiç yoksa olumlu rapor düzenlenir, ROHS TEST RAPORU olumlu olan ürünler ROHS Belgesi alabilir.

ROHS TESTİ süresi yaklaşık 7-10 gün sürmektedir. ROHS Belgesi Fiyatı ise metal veya plastik komponent sayısına göre değişmektedir. ROHS belgesi fiyatı minimum 50 dolardır.

ROHS BELGESİ VEREN FİRMALAR

Öncelikle ROHS testlerini yapabilecek kabiliyette ROHS test cihazlarına sahip olan ve Türk Akreditasyon Kurumundan ( TURKAK ) Akrediteli Laboratuvara sahip olması gereklidir. Bu laboratuvar ISO 17025 Standardına uygun yönetilmelidir. TAŞAR DANIŞMANLIK olarak Akredite Test Laboratuvarına sahibiz. Bu anlamda rohs belgesi veren firmalar arasında uygun fiyat, kaliteli ve hızlı hizmet vererek değerli müşterilerimizin ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayabiliriz.

Add a Comment

Your email address will not be published.

Bize Whatsapp ile Ulaşın